Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Edzőruha választás szempontjai

Edzőruha választás szempontjai

Az egészséges életmód egyre népszerűbb hazánkban. Kevesen vannak azok, akik valamilyen formában ne követnék az egészségtudatos táplálkozást. Ennek a fajta életvitelnek elmaradhatatlan kelléke a mozgás. Évtizedekkel ezelőtt közel nem volt olyan fontos szerepe a futásnak, sétának, bármilyen edzésformának az emberek életében, mint most a mindennapokban.

Ha valaki mégis aktív életmódot folytatott, az egészen biztosan nem tudta felhőtlenül élvezni a mozgás örömét professzionális ruházat nélkül.

Persze ilyenkor van, aki azt mondaná: „ugyan már, bármilyen ruha megteszi, a mozgás a fontos.“ Ez csak részben igaz.

 

A XXI. század olyan felfedezéseket, lehetőségeket kínál a fogyasztó társadalom számára, amelyek megkönnyítik a mozgást és fenntarthatóbb megoldásokat kínál a környezettudatosabb vásárlók legnagyobb örömére.

 

Miért jobb és kényelmesebb egy profi edzőruha bármi másnál?

A válasz igen egyszerű. Kényelmetlen és nem túl előnyös „otthoni“ szettben senki nem szeret mozogni, legfőképpen az utcán, emberek között megmutatkozni.

A professzionális edzőruhák megadják mind azt a pluszt, ami hajtóerőt ad viselőjének. Lehetünk abszolút amatőrök vagy rendszeres sportolók, a speciális edzőruhával minden olyan motiváltságot és magabiztosságot meg kapunk, amire feltétlenül szükségünk van egy örömteli, eredményes sportoláshoz.

Már egy jó edző ruha kiválasztása segít ráhangolódni a mozgásra és kedvet csinál egy olyan tevékenységhez, ami tulajdonképpen fárasztó. De mégis, ha divatos a ruhadarab és jól érezzük magunkat benne, már az edzőruhát felvéve elindít egy olyan folyamatot, amely felkészíti a testet a terhelésre.

 

Milyen a jó edzőruha?

 

A legjobb ruha kiválasztásához a legfontosabb szempontok, feltételek:

«  Meghatározó, hogy milyen jellegű edzésformát fogunk végezni.

«  Az sem elvetendő tény, hogy hol sportolunk. Kint a természetben edzünk vagy bent a teremben, lakásban. Ennek megfelelően az időjárás befolyásolja tevékenységünket.

«  Nem utolsó sorban nagyon fontos az edzőruhánk anyaga.

 

Melyik sporthoz, milyen anyagot válasszunk?

 

Az edzőruhák kiválasztásánál mindennél jobban prioritást élvez az anyag megválasztása. A termék anyagának passzolnia kell a választott sportághoz. Ettől az „aprócska” ténytől függ, hogy kényelmes lesz a ruhadarab vagy sem, a szín csak mellékes (fekete, fehér, színes).

Az edzőruhák anyagai olyan innovatív technológián mentek keresztül, melyek teljes mértékben biztosítják a zavartalan mozgást és divatos megjelenést kölcsönöznek viselőjének.

A különböző sportokat más-más intenzitással végezzük, és ehhez igazítva kell választanunk megfelelő edzőruhát.

  •  A kis intenzitású, azaz a könnyed testmozgáshoz jó választás lehet a pamut öltözék, amely tökéletes olyan szabadtéri tevékenységhez, mint a séta.
     
  •  A magas intenzitású sportot végzők mindenféleképpen légáteresztő és nedvességelvezető anyagú modellt válasszanak. Ennek az a lényege, hogy ez a fajta anyag átengedi az izzadságot, ezáltal el tud párologni a nedvesség. Légáteresztő képességére pedig azért van szükség, mert ha bent tartaná a hőt, könnyen túlmelegedést, azaz hipertermiát okozna.

 

Az edző szett elengedhetetlen kiegészítője a jó edzőcipő

  

 

Mi szerint válasszunk edzőcipőt?

 

Nagyon fontos megjegyezni!

Utcai cipőt soha ne használjunk sportolásra! Ennek oka a láb deformitása. Mindenképpen figyelembe kell venni a lábállást, azaz a lábboltozatot. Ebből az derül ki, hogy az átgördülés pillanatában a boka mennyire dől befelé.

-       Létezik pronáló és szupináló lábállás.

A pronáló típusút, (közismertebb nevén lúdtalp) befelé dőlő boka jellemez, a szupináló típust kifelé dőlő boka jellemzi.

Javasolt cipő típusok:

§  A pronáló, azaz a befelé dőlő boka típusnak a talpboltozat alatti alátámasztást javasoljuk. Ezeket a belső támasszal rendelkező cipőket stabil cipőknek hívjuk.

§  A szupináló típusnak, azaz a lúdtalppal rendelkezőknek (kifelé dőlő boka) olyan cipő javasolt, amely teljes hosszában (a saroktól a lábujjakig) becsapódás tompító kiegészítőkkel rendelkezik. Ez a speciális technológia védelmet nyújt a boka számára. Ilyen pl. a habszivacs, gél illetve a gumi.

Miként állapítható meg, hogy milyen valakinek a lábállása?

A legegyszerűbb módszer, ha kibújunk a cipőnkből, felhúzzuk a nadrágszárat és mezítláb megállunk egy egyenes felületen. Már csak valakit meg kell kérnünk, hogy készítsen fotót a bokánkról hátulról. Így pontosan látható, hogy mely irányba dől a boka és ezek ismeretében ki tudjuk választani a számunkra megfelelően kiképzett talpú sportcipőt.

Kiemelten fontos, hogy erre ügyeljünk, mert ha nem foglalkozunk lábunk deformitásával és nem megfelelő sportcipőben végezzük a testmozgást, súlyos következménye lehet, amely kihat a gerincre, a térdre és a csípőre. Ajánlott a talpbetét használata is, amely bármely más cipőbe is áttehető.

 

 

 

A kényelmes sport fehérnemű fontossága

 

Nem is gondolná az ember, hogy a kiegyensúlyozott sportoláshoz mennyire fontos a sport fehérnemű, akár a nők, akár a férfiak tekintetében.

Hölgyek esetében különösen fontos a sport melltartó. Sok hölgy mégis úgy véli, hogy inkább teher, minthogy kényelmes ruhadarab lenne a szóban forgó fehérnemű, a sportmelltartó. Hétköznapi viseletre is nehéz kiválasztani a legjobbat, nemhogy sportolásra.

Ez az a kiegészítő, aminek tényleg mindenben egyeznie kell.

-       Meg kell határozni, hogy elől vagy hátul kapcsos legyen.

-       Párnás legyen vagy sem.

-       Ha van benne párna, az vajon kivehető e?

-       Nem utolsó sorban igen fontos, hogy állítható legyen a melltartó.

 

A sport melltartó küldetése, hogy fixáljon, biztos tartást adjon, amelyet az alján lévő széles gumi biztosít.

Ebben kell a hölgyeknek ügyesnek lenniük, hogy sikeresen megtalálják azt a fehérneműt, ami kellően leszorít, de nem fullaszt és nem kényelmetlen.

További top termékek edzéshez: női / férfi hosszú vagy rövid ujjú felső, póló, trikó, melegítő, illetve egyéb kiegészítők és még az elmaradhatatlan leggings.

További kapcsolat: Facebook -> Re-Wear Fitness